Dermatol. praxi. 2024;18(3):141-146 | DOI: 10.36290/der.2024.028

Potravinová alergie a kůže

MUDr. Mojmír Račanský
Oddělení alergologie a klinické imunologie, Fakultní nemocnice Olomouc

Prevalence potravinové alergie celosvětově narůstá, stejně jako v případě dalších alergických onemocnění. Je definována jako imunopatologická reakce navozená konzumací potraviny, v jejíž patofyziologii se uplatňuje protilátková imunita, adaptivní složky buněčné imunity a též součásti imunity nespecifické. Projevy potravinové alergie se neomezují jen na zažívací trakt. Mezi vůbec nejčastěji postiženou orgánovou soustavu náleží kůže - ať už se jedná o akutní kopřivku, angioedémy či vzplanutí atopické dermatitidy. V diagnostice se uplatňují laboratorní vyšetřovací techniky, jako jsou kožní prick testy, stanovení specifických IgE protilátek proti nativním či rekombinantním alergenovým strukturám, testy aktivace bazofilů či aktivační testy alergen specifických T-lymfocytů. Zlatým standardem je však provedení eliminačně-expozičního testu. Jedině tak je možno zavést nutričně vyváženou a bezpečnou formu eliminační diety, která je zásadním terapeutickým postupem a zároveň sekundární prevencí další reakce na rizikový potravinový alergen.

Klíčová slova: potravinová alergie, IgE mediovaná reakce, non-IgE reakce, kopřivka, angioedém, atopická dermatitida.

Food allergy and skin

Food allergy is increasing in prevalence worldwide. It is defined as an undesirable immunological adverse reaction after food ingestion. Acute IgE-mediated allergy is a well-described mechanism of food allergy. However, non-IgE mechanisms are often found. Allergen-specific T-cells and reactions of innate immunity cells play a crucial role in non-IgE reactions. Clinical signs of food allergy are not limited to the gastrointestinal tract. One of the most commonly involved organs is the skin. We can identify acute urticaria, angioedema, or atopic dermatitis flare-ups. Diagnostic options are vast. The first step must be a precise personal history focusing on clinical signs, reaction timing and dietary regimes. Laboratory testing, like serum allergen-specific IgE levels, basophil activation tests, skin prick tests with food, or T-cell activation tests, are used often. The golden standard in food allergy diagnostics is food challenge. The best therapeutic option is the elimination diet.

Keywords: food allergy, IgE mediated reaction, non-IgE reaction, urticaria, angioedema, atopic dermatitis.

Přijato: 2. říjen 2024; Zveřejněno: 7. říjen 2024  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Račanský M. Potravinová alergie a kůže. Dermatol. praxi. 2024;18(3):141-146. doi: 10.36290/der.2024.028.
Stáhnout citaci
PDF bude odemčeno 7.10.2025

Reference

  1. Fuchs M, et al. Potravinová alergie a intolerance. Praha: Mladá fronta; 2016.
  2. Jackson KD, Howie LD, Akinbami LJ. Trends in allergic conditions among children: United States, 1997-2011. NCHS Data Brief. 2013;(121):1-8.
  3. Samady W, Warren C, Kohli S, et al. The prevalence of atopic dermatitis in children with food allergy. Ann Allergy Asthma Immunol. 2019;122:656-657.e1. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Sampson HA, Aceves S, Bock SA, et al. Food allergy: a practice parameter update 2014. J Allergy Clin Immunol. 2014;134:1016. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Roberts G, Lack G. Relevance of inhalational exposure to food allergens. Curr Opin.Allergy Clin Immunol. 2003;3:211. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Delgado J, Castillo R, Quiralte J, et al. Contact urticaria in a child from raw potato. Contact Dermatitis. 1996;35:179. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Muluk NB, Cingi C. Oral allergy syndrome. Am J Rhinol Allergy. 2018 Jan 1;32(1):27-30. doi: 10.2500/ajra.2018. 32. 4489. PMID: 29336286. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Calvani M, Anania C, Bianchi A, et al. Update on Food protein-induced enterocolitis syndrome (FPIES). Acta Biomed. 2021 Nov 29;92(S7):e2021518. doi: 10.23750/abm.v92iS7.12394. PMID: 34842596; PMCID: PMC9431892. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Cabanillas B. Gluten-related disorders: Celiac disease, wheat allergy, and nonceliac gluten sensitivity. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(15):2606-2621. doi: 10.1080/10408398.2019.1651689. Epub 2019 Aug 12. PMID: 31402697. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Schuler CF 4th, Billi AC, Maverakis E, et al. Novel insights into atopic dermatitis. J Allergy Clin Immunol. 2023 May;151(5):1145-1154. doi: 10.1016/j.jaci.2022. 10. 023. Epub 2022 Nov 22. PMID: 36428114; PMCID: PMC10164702. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Sampson HA, McCaskill CC. Food hypersensitivity and atopic dermatitis: evaluation of 113 patients. J Pediatr. 1985;107:669-75. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Tsakok T, Marrs T, Mohsin M, et al. Does atopic dermatitis cause food allergy? A systematic review. J Allergy Clin Immunol. 2016;137:1071-8. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Roerdink EM, Flokstra-de Blok BMJ, Blok JL, et al. Association of food allergy and atopic dermatitis exacerbations. Ann Allergy Asthma Immunol. 2016;116:334-8. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Eigenmann PA, Sicherer SH, Borkowski TA, et al. Prevalence of IgE-mediated food allergy among children with atopic dermatitis. Pediatrics. 1998;101:E8. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Leung DYM, Calatroni A, Zaramela LS, et al. The nonlesional skin surface distinguishes atopic dermatitis with food allergy as a unique endotype. Sci Transl Med. 2019;11:eaav2685. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Singh AM, Anvari S, Hauk P, et al. Atopic Dermatitis and Food Allergy: Best Practices and Knowledge Gaps-A Work Group Report from the AAAAI Allergic Skin Diseases Committee and Leadership Institute Project. J Allergy Clin Immunol Pract. 2022 Mar;10(3):697-706. doi: 10.1016/j.jaip.2021. 12. 037. Epub 2022 Jan 29. PMID: 35101439. Přejít k původnímu zdroji...
  17. Sindher SB, Hillier C, Anderson B, et al. Treatment of food allergy: Oral immunotherapy, biologics, and beyond. Ann Allergy Asthma Immunol. 2023 Jul;131(1):29-36. doi: 10.1016/j.anai.2023. 04. 023. Epub 2023 Apr 25. PMID: 37100276; PMCID: PMC10330596. Přejít k původnímu zdroji...
  18. Zuberbier T, Wood RA, Bindslev-Jensen C, et al. Omalizumab in IgE-Mediated Food Allergy: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Allergy Clin Immunol Pract. 2023 Apr;11(4):1134-1146. doi: 10.1016/j.jaip.2022. 11. 036. Epub 2022 Dec 15. PMID: 36529441. Přejít k původnímu zdroji...




Dermatologie pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.